AREA AND PERIMETER WORD PROBLEMS

About "Area and perimeter word problems"

Area and perimeter word problems are much useful to the students who would like to practice problems on area and perimeter of different shapes. 

Before we look at area and perimeter word problems, let us look at some basic stuff about area and perimeter.

Difference between area and perimeter

Area 

The region occupied by the closed figure is              known as area.

Perimeter 

The continuous line forming the boundary of a closed figure is known as perimeter.

Measuring unit of area

Square unit.(sq) Measures two dimensions.

Example : 36 in² or 36 inches squared

Measuring unit of perimeter

Linear unit measures one dimension.

Example : 36 in. or 36 inches

Formula for area and perimeter

Square

Area of square  =  a²   

Perimeter of square  =  4a

Here "a" stands for length of each side of the square

Rectangle

Area of rectangle  =  L x W

Perimeter of rectangle  =  2(L + w)

Here L and w stand for the length and width of the rectangle.

Triangle

Area of Equilateral triangle  =  (√3/4)a²

Perimeter of Equilateral triangle  =  3a

Here "a" stands for the length of each side.

Scalane triangle

Area of scalene triangle  =  √s(s-a)(s-b)(s-c)

Here, s  =  (a + b + c)/2

Perimeter of scalene triangle  =  a + b + c

Quadrilateral

Area of quadrilateral  =  (1/2) x d x (h₁ + h₂)

Perimeter of quadrilateral = Sum of all four sides

Parallelogram 

Area of parallelogram  =  b x h

Perimeter of quadrilateral = Sum of all four sides

Rhombus

Area of rhombus  =  (1/2) x (d₁ x d₂)

Perimeter of rhombus  =  Sum of all four sides

Trapezium

Area of trapezoid  =  (1/2) (a + b) x h

Perimeter of trapezoid  =  Sum of all four sides

Circle

Area of circle  =  Πr²

Perimeter of circle  =  2Πr

Semi circle

Area of Semi circle  =  (1/2)Πr²

Perimeter of semi circle  =  (Π+2)r

Quadrant

Area of quadrant  =  (1/4)Πr²

Perimeter of quadrant  =  [(Π/2) + 2]r

Sector

Area of the sector  =  (θ/360)Πr² sq. units

(or)  Area of the sector  =  (1/2)lr sq. units   

Length of arc  =  (θ/360)2Πr

Perimeter of sector  =  L + 2r

Area and perimeter word problems

Problem 1 :

Find the area of the square whose diagonal is 4 cm.

Solution:

The diagonal AC divides the square into two right triangles.Δ ACB and Δ ADC. In triangle ACB right angle is at B.

So the side which is opposite to right angle is called as hypotenuse. 

By using Pythagorean theorem

AC²  =  AB² + BC²

4²  =  x² + x²

16  =  2x²

8  =  x²

√8  =  x

√2 x 2 x 2  =  x

2√2  =  x

Therefore, the length of each side is 2√2 cm

Area of square  =  a²

                          =  (2√2)²

                          =  2²(√2)²

                          =  4(2)

                          =  8 cm²

Hence, the area of the square is 8 square centimeter.

Let us look at the next problem on "Area and perimeter word problems"

Problem 2 :

The area of a square is 64 cm². What is its perimeter?

Solution :

Area of the  square = 64 cm²

a²  =  64

a  =  √ 64

a  =  √8 x 8

a  =  8 cm

Now we have to find the perimeter

Perimeter of the square  =  4a

=  4 (8)

=  32 cm

Hence, the perimeter of the square is 32 cm

Let us look at the next problem on "Area and perimeter word problems"

Problem 3 :

The length and width of the rectangle are in the ratio 5:2 .If the perimeter of the rectangle is 294 cm, then find the length and width of the rectangle.

Solution :

From the given ratio 5:2,

length  =  5x

width  =  2x

Given : Perimeter of the rectangle  =  294 cm²

2(Length + Width)  =  294

Length + Width  =  147

5x + 2x  =  147

7x  =  147

x  =  147/7

x  =  21

Length  =  5(21)  =  105 cm 

Width  =  2(21)  =  42 cm

Hence, the length and width of the rectangle are 105 cm and 42 cm respectively.

Let us look at the next problem on "Area and perimeter word problems"

Problem 4 :

The perimeter of a rectangle is 50 cm. The length is 15 cm. What is the area?

Solution :

Perimeter of the rectangle  =  50 cm

2 (L + B)  =  50

L + B  =  25

Here the length is 15 cm

15 + B = 25

B = 25 - 15

B = 10 cm

Hence, the width is 10 cm

Let us look at the next problem on "Area and perimeter word problems"

Problem 5 :

Find the area of rhombus if the lengths of the diagonals are 15 cm and 10 cm. 

Solution :

Here d  =  15 cm d  =  10 cm

Area of the rhombus  =  (1/2) x (d₁ x d₂)

=  (1/2) x 15 x 10

=  15 x  5

=  75 cm²

Hence, the area of the rhombus is 75 square cm.

Let us look at the next problem on "Area and perimeter word problems"

Problem 6 :

In a trapezium, the length of one parallel side is two more than the other parallel side and the height is 4 cm. The area of the trapezium is 64 cm². Find the two parallel sides.

Solution :

Area of the trapezium  =  64 cm²

Let "a" be the length one of the parallel sides.

Then, the length of other parallel side  b  =  a + 2

Area of a trapezium  =  (1/2) (a + b) x h

(1/2) (a + b) x h  =  64

(a + a + 2) x 4  =  128

2a + 2  =  32

2a  =  30

a  =  15

The length of the other parallel side b  =  15 + 2  =  17 cm  

Hence, the lengths of the two parallel sides are 15 cm and 17 cm.

Let us look at the next problem on "Area and perimeter word problems"

Problem 7 :

Find the area of the sector whose radius is 35 cm and perimeter is 147 cm.

Solution :

Radius  =  35 cm

Perimeter of sector  =  147 cm

L + 2r  =  147 cm

Here r  =  35 cm

L + 2(35)  =  147

L + 70  =  147

L  =  147 - 70

L  =  77 cm

Area of the sector  =  (1/2) x Lx r square units      

=  (1/2) x 77 x 35

=  38.5 x 35

=  1347.5 sq. units

Hence, the area of the sector is 1347.5 sq. units

Let us look at the next problem on "Area and perimeter word problems"

Problem 8 :

Find the length of arc if the perimeter of sector is 45 cm and radius is 10 cm.

Solution:

Perimeter of sector  =  45 cm

L + 2r  =  45

here r  =  10 cm

L + 2(10)  =  45

L + 20  =  45

L  =  45 - 10

L  =  35 cm

Hence, the length of the arc is 35 cm.

Let us look at the next problem on "Area and perimeter word problems"

Problem 9 :

Find the circumference of the semi-circle whose diameter is 7 cm.

Solution :

r  =  diameter/2

r  =  7/2

r  =  3.5

Now we can apply the formula

Circumference of semi circle = (Π+2)r

Plug r  =  3.5 and Π  =  22/7

=  [(22 + 4)/7]x 3.5 

=  [22+14] x 0.5

=  36 x 0.5

=  18 cm

Hence, the circumference of the semi circle is 18 cm.  

Let us look at the next problem on "Area and perimeter word problems"

Problem 10 :

The length of  a rectangle is 70 cm and width is 30 cm. If the length is increased by 10%, find the area of the rectangle

Solution :

After the length is increased by 10%, 

length  =  110% of 70  =  1.1 x 70  =  77 cm

There is no change in width. So width  =  30 cm

Area of the rectangle  =  l x w

=  77 x 30

=  2310

Hence, the required area is 2310 square cm.

Let us look at the next problem on "Area and perimeter word problems"

Problem 11 :

The length of  a rectangle is 80 cm and width is 40 cm. If the length is increased by 20% and width is decreased by 10%, By what percentage will the area be increased or decreased ?

Solution :

When the length  =  80 cm and width  =  40 cm, 

Area of the rectangle  =  l x w  =  80 x 40  =  3200 sq.cm ------(1)

After the length is increased by 20% and width is decreased by 10%, 

length  =  120% of 80  =  1.2 x 80  =  96 cm

width  =  90% of 40  =  0.9 x 40  =  36 cm 

Now, area of the rectangle  =  96 x 36  =  3456 ------(2)

Comparing (1) and (2), area is increased by 256 sq.cm.

Percentage increase in in area  =  (256/3200) x 100 %  =  8 % 

Hence, the area is increased by 8%.  

Let us look at the next problem on "Area and perimeter word problems"

Problem 12 :

The width of a rectangle is 10 m and the area is 2000000 square cm. Find the length in meters

Solution :

Given : Area of the rectangle  =  200000 sq.cm

To convert sq.cm into sq.meters, we have to divide by 10000

Therefore, area of the rectangle  =  2000000/10000  =  200 sq.m 

Area of the rectangle  =  200 sq.meters

l x 10  =  200

l  =  20 m  

Hence, the length is 20 meters. 

Let us look at the next problem on "Area and perimeter word problems"

Problem 13 :

If the area of the rectangle is increased from 70 to 84 square cm.,find the increase in percentage

Solution :

Actual increase in the area  =  84 - 70  =  14 sq.cm

Percentage increase in area  =  (14/70) x 100 %

Percentage increase in area  =  20%

Hence, the percentage increase in the area is 20%.

Let us look at the next problem on "Area and perimeter word problems"

Problem 14 :

The area of a rhombus is 78 square cm and one of the diagonals is 12 cm. Find the length of other diagonal

Solution :

Area of the rhombus  =  78 square cm

(1/2) x (d₁ x d₂)  =  78

(1/2) x (12 x d₂)  =  78

12 x d₂  =  156

d₂  =  12

Hence, the length of other diagonal is 12 cm. 

Let us look at the next problem on "Area and perimeter word problems"

Problem 15 :

Find the cost of carpeting a rectangle shaped room whose length is 13 m and width is 9 m if the cost of carpeting is $2 per square meter.

Solution :

Area of the room  =  l x w

Area of the room  =  13 x 9

Area of the room  =  117 sq.m

Cost of carpeting per sq.m  =  $2

Cost of carpeting for 117 sq.m  =  2 x 117

Cost of carpeting for 117 sq.m  =  234

Hence, the cost of carpeting is $234.

Let us look at the next problem on "Area and perimeter word problems"

Problem 16 :

The length of a rectangle is two times its width. If the perimeter is 24 cm, find the area of the rectangle. 

Solution :

Let "x" be the width of the rectangle.

Then, length  =  2x

Given : Perimeter of the rectangle  =  24 cm

2(l + w)  =  24

2(2x + x)  =  24

2(3x)  =  24

3x  =  12

x  =  4  ------> width  =  4 cm 

Length  =  2x  =  2(4)  =  8 cm

Area of the rectangle  =  8 x 4

=  32 sq.cm


Hence, area of the rectangle is 32 sq.cm.

Let us look at the next problem on "Area and perimeter word problems"

Problem 17 :

If the ratio of the radii of two circles is is 2 : 3, find the ratio of their area.  

Solution :

From the given ratio 2 : 3,

Radius of the first circle  =  2x

Radius of the first circle  =  3x

Ratio of their area  =  Π(2x)² : Π(3x)²

=  (2x)² : (3x)²

=  4x² : 9x²

=  4 : 9 

Hence, ratio of their area is 4 : 9. 

Let us look at the next problem on "Area and perimeter word problems"

Problem 18 :

David has a square garden whose one of the sides is covered by the wall of his house. The length of each side of the garden is 25 feet. If the cost of fencing is $3 per feet, find the total cost of fencing the garden.   

Solution :

Since one of the sides of the square garden is covered by the wall, fencing has to be put for the other three sides. 

Since the shape is square, the length of all the sides will be equal.

The length of each side  =  25 feet. 

Sum of the lengths of 3 sides  =  3 x 25  =  75 feet. 

So, fencing has to be done for 75 feet. 

Cost fencing per feet  =  $3

Cost fencing for 75 feet  =  $3 x 75

=  225

Hence, the total cost for fencing the garden is $225.

Let us look at the next problem on "Area and perimeter word problems"

Problem 19 :

The radius of a circular path of garden is 6 meters. A circular path of width 2 meters is laid around and outside the garden. Find the area of the path. 

Solution :

From the given information and the picture given above, 

radius of the outer circle  R  =  8 m

radius of the inner circle is  r  =  6 m

Area of the path =  Area of the outer circle - Area of the inner circle

Area of the circular path  =  ΠR² - Πr²

=  Π(R² - r²)

Plug Π = 22/7, R = 8 and r = 6

=  (22/7) x (8² - 6²)

=  (22/7) x (64 - 36)

=  (22/7) x 28

=  22 x 4

=  88

Hence, the area of the circular path is 88 square meters. 

Let us look at the next problem on "Area and perimeter word problems"

Problem 20 :

The poster has a border whose width is 2 cm on each side. If the printed material has the length of 8 cm and width of 6 cm, find the area of the border. . 

Solution :

From the given information and the picture given above, we get two rectangles.

The bigger rectangle has the length of 12 cm and width of 10 cm.

The smaller rectangle has the length of 8 cm and width of 6 cm. 

Area of the border is  

=  Area of bigger rectangle - Area of smaller rectangle

=  (12 x 10) - (8 x 6)

=  120 - 48

=  72 square cm.

Hence, the area of the border is 72 square cm. 

We hope that students would have understood the stuff on "Area and perimeter word problems". 

Apart from the stuff given above, if you want to know more about "Area and perimeter word problems", please click here

If you need any other stuff in math, please use our google custom search here.

HTML Comment Box is loading comments...

ALGEBRA

Variables and constants

Writing and evaluating expressions

Solving linear equations using elimination method

Solving linear equations using substitution method

Solving linear equations using cross multiplication method

Solving one step equations

Solving quadratic equations by factoring

Solving quadratic equations by quadratic formula

Solving quadratic equations by completing square

Nature of the roots of a quadratic equations

Sum and product of the roots of a quadratic equations 

Algebraic identities

Solving absolute value equations 

Solving Absolute value inequalities

Graphing absolute value equations  

Combining like terms

Square root of polynomials 

HCF and LCM 

Remainder theorem

Synthetic division

Logarithmic problems

Simplifying radical expression

Comparing surds

Simplifying logarithmic expressions

Negative exponents rules

Scientific notations

Exponents and power

COMPETITIVE EXAMS

Quantitative aptitude

Multiplication tricks

APTITUDE TESTS ONLINE

Aptitude test online

ACT MATH ONLINE TEST

Test - I

Test - II

TRANSFORMATIONS OF FUNCTIONS

Horizontal translation

Vertical translation

Reflection through x -axis

Reflection through y -axis

Horizontal expansion and compression

Vertical  expansion and compression

Rotation transformation

Geometry transformation

Translation transformation

Dilation transformation matrix

Transformations using matrices

ORDER OF OPERATIONS

BODMAS Rule

PEMDAS Rule

WORKSHEETS

Converting customary units worksheet

Converting metric units worksheet

Decimal representation worksheets

Double facts worksheets

Missing addend worksheets

Mensuration worksheets

Geometry worksheets

Comparing  rates worksheet

Customary units worksheet

Metric units worksheet

Complementary and supplementary worksheet

Complementary and supplementary word problems worksheet

Area and perimeter worksheets

Sum of the angles in a triangle is 180 degree worksheet

Types of angles worksheet

Properties of parallelogram worksheet

Proving triangle congruence worksheet

Special line segments in triangles worksheet

Proving trigonometric identities worksheet

Properties of triangle worksheet

Estimating percent worksheets

Quadratic equations word problems worksheet

Integers and absolute value worksheets

Decimal place value worksheets

Distributive property of multiplication worksheet - I

Distributive property of multiplication worksheet - II

Writing and evaluating expressions worksheet

Nature of the roots of a quadratic equation worksheets

Determine if the relationship is proportional worksheet

TRIGONOMETRY

SOHCAHTOA

Trigonometric ratio table

Problems on trigonometric ratios

Trigonometric ratios of some specific angles

ASTC formula

All silver tea cups

All students take calculus 

All sin tan cos rule

Trigonometric ratios of some negative angles

Trigonometric ratios of 90 degree minus theta

Trigonometric ratios of 90 degree plus theta

Trigonometric ratios of 180 degree plus theta

Trigonometric ratios of 180 degree minus theta

Trigonometric ratios of 180 degree plus theta

Trigonometric ratios of 270 degree minus theta

Trigonometric ratios of 270 degree plus theta

Trigonometric ratios of angles greater than or equal to 360 degree

Trigonometric ratios of complementary angles

Trigonometric ratios of supplementary angles 

Trigonometric identities 

Problems on trigonometric identities 

Trigonometry heights and distances

Domain and range of trigonometric functions 

Domain and range of inverse  trigonometric functions

Solving word problems in trigonometry

Pythagorean theorem

MENSURATION

Mensuration formulas

Area and perimeter

Volume

GEOMETRY

Types of angles 

Types of triangles

Properties of triangle

Sum of the angle in a triangle is 180 degree

Properties of parallelogram

Construction of triangles - I 

Construction of triangles - II

Construction of triangles - III

Construction of angles - I 

Construction of angles - II

Construction angle bisector

Construction of perpendicular

Construction of perpendicular bisector

Geometry dictionary

Geometry questions 

Angle bisector theorem

Basic proportionality theorem

ANALYTICAL GEOMETRY

Analytical geometry formulas

Distance between two points

Different forms equations of straight lines

Point of intersection

Slope of the line 

Perpendicular distance

Midpoint

Area of triangle

Area of quadrilateral

Parabola

CALCULATORS

Matrix Calculators

Analytical geometry calculators

Statistics calculators

Mensuration calculators

Algebra calculators

Chemistry periodic calculator

MATH FOR KIDS

Missing addend 

Double facts 

Doubles word problems

LIFE MATHEMATICS

Direct proportion and inverse proportion

Constant of proportionality 

Unitary method direct variation

Unitary method inverse variation

Unitary method time and work

SYMMETRY

Order of rotational symmetry

Order of rotational symmetry of a circle

Order of rotational symmetry of a square

Lines of symmetry

CONVERSIONS

Converting metric units

Converting customary units

WORD PROBLEMS

HCF and LCM  word problems

Word problems on simple equations 

Word problems on linear equations 

Word problems on quadratic equations

Algebra word problems

Word problems on trains

Area and perimeter word problems

Word problems on direct variation and inverse variation 

Word problems on unit price

Word problems on unit rate 

Word problems on comparing rates

Converting customary units word problems 

Converting metric units word problems

Word problems on simple interest

Word problems on compound interest

Word problems on types of angles 

Complementary and supplementary angles word problems

Double facts word problems

Trigonometry word problems

Percentage word problems 

Profit and loss word problems 

Markup and markdown word problems 

Decimal word problems

Word problems on fractions

Word problems on mixed fractrions

One step equation word problems

Linear inequalities word problems

Ratio and proportion word problems

Time and work word problems

Word problems on sets and venn diagrams

Word problems on ages

Pythagorean theorem word problems

Percent of a number word problems

Word problems on constant speed

Word problems on average speed 

Word problems on sum of the angles of a triangle is 180 degree

OTHER TOPICS 

Profit and loss shortcuts

Percentage shortcuts

Times table shortcuts

Time, speed and distance shortcuts

Ratio and proportion shortcuts

Domain and range of rational functions

Domain and range of rational functions with holes

Graphing rational functions

Graphing rational functions with holes

Converting repeating decimals in to fractions

Decimal representation of rational numbers

Finding square root using long division

L.C.M method to solve time and work problems

Translating the word problems in to algebraic expressions

Remainder when 2 power 256 is divided by 17

Remainder when 17 power 23 is divided by 16

Sum of all three digit numbers divisible by 6

Sum of all three digit numbers divisible by 7

Sum of all three digit numbers divisible by 8

Sum of all three digit numbers formed using 1, 3, 4

Sum of all three four digit numbers formed with non zero digits

Sum of all three four digit numbers formed using 0, 1, 2, 3

Sum of all three four digit numbers formed using 1, 2, 5, 6