ABSOLUTE VALUE AND OPPOSITE INTEGERS

Subscribe to our ▶️ YouTube channel 🔴 for the latest videos, updates, and tips.

Absolute Value :

Absolute value describes the distance of a number on the number line from 0 without considering which direction from zero the number lies.

The absolute value of a number is never negative. The absolute value of -5 is 5.

Opposite Integers :

The number which are having same numerical value but opposite signs are know as opposite integers. For example opposite integer of -5 is +5. That is they have same value but different signs. 

When we add a number with its opposite integer, we will get zero.

Example 1 :

Find the absolute value of |-4|

Solution :

When we look at the number line, -4 is 4 units from 0. 

Since -4 is 4 units from 0, we say that the absolute value of "-4" is 4.  

Hence, the value of |-4|  =  4.

Example 2 :

Find the absolute value of |8|

Solution :

When we look at the number line, 8 is 8 units from 0. 

Since 8 is 8 units from 0, we say that the absolute value of "8" is 8.  

Hence, the value of |8|  =  8.

Example 3 :

Find the absolute value of |-7|

Solution :

When we look at the number line, -7 is 7 units from 0. 

Since -7 is 7 units from 0, we say that the absolute value of "-7" is 7.  

Hence, the value of |-7|  =  7.

Example 4 :

Find the absolute value of |-1|

Solution :

When we look at the number line, -1 is 1 units from 0. 

Since -1 is 1 unit from 0, we say that the absolute value of "-1" is 1.  

Hence, the value of |-1|  =  1.

Example 5 :

Find the opposite integer of -46 

Solution :

Opposite integer means, the numerical value must be same, but different in signs.

Hence, the opposite integer of -46 is 46.

Example 6 :

Find the opposite integer of 6 

Solution :

Opposite integer means, the numerical value will be same, but different in signs.

Hence, the opposite integer of 6 is -6.

Example 7 :

Jane completes several example problems that ask her to the find the opposite of the opposite of a number, and for each example, the result is a positive number. Jane concludes that when she takes the opposite of the opposite of any number, the result will always be positive. Is Jane correct? Why or why not? 

Solution :

She is not correct. The opposite of the opposite of a number is the number itself. So, if Jane starts with a negative number, she will end with a negative number.

Example 8 :

In a sailboat race series, a boat’s score indicates the number of points it is behind the winning boat. Your boat has score —18 and your friend's boat has score —23.

a. Find the absolute value score of each boat. Your boat, Your friend's boat

b. Whose boat is farther behind the winning boat?

Solution :

a) Absolute value score of your boat = |-18|

= 18

Absolute value score of your friend's score = |-23|

= 23

b) You boat is behind the winning boat and it is farther of

= 23 - 18

= 5 units

Example 9 :

Tell whether the statement is always, sometimes, or never true. Explain.

a) The absolute value of a negative number is its opposite. 

b) The absolute value of a number is less than the number.

c) The absolute value of a negative number is equal to the number.

Solution :

a) For example, Opposite of |-5| is 5. So, it is always true.

b) By finding absolute value of any number its numerical value cannot be changed. So, the given statement is never true.

c) The absolute value of a negative number is equal to its opposite. So, it is never true.

Example 10 :

Complete the statement using <, >, or =.

a) | -6| ___  4

b) 10 ____ | -10|

c) -4.5| ____ |-52|

d) 4 ____ 4

Solution :

a) | -6| ___  4 ==> 6 > 4

b) 10 ____ | -10| ==> 10 = 10

c) -|4.5| ____ -|5.2| ==> -4.5 < -5.2

d) 4 ____ 4 ==> 4 = 4

Example 11 :

An oceanographer takes readings at the following positions relative to sea level:

—2.48 kilometers, —2.83 kilometers, —2.70 kilometers, and —2.15 kilometers.

Order the positions from farthest from sea level to closest to sea level.

Solution :

|-2.48| = 2.48

|-2.83| = 2.83

|-2.70| = 2.7

|-2.15| = 2.15

Arranging the values from greatest to least,

2.83, 2.7, 2.48, 2.15

Example 12 :

The position of a deep sea probe is 23 fathoms relative to sea level. After finishing taking data, it moves to 22 fathoms relative to sea level. Which was deeper, the first mission or the second?

Solution :

Distance between the first position from sea level

= 23

Distance between the second position from the second level

= 22

So, the first position is deeper.

Subscribe to our ▶️ YouTube channel 🔴 for the latest videos, updates, and tips.

Kindly mail your feedback to v4formath@gmail.com

We always appreciate your feedback.

About Us  |  Contact Us  |  Privacy Policy

©All rights reserved. onlinemath4all.com

onlinemath4all_official_badge1.png

Recent Articles

  1. Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 18)

    Oct 16, 26 11:02 AM

    digitalsatmath453.png
    Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 18)

    Read More

  2. AP Calculus BC Problems with Solutions

    Sep 30, 26 01:08 PM

    digitalsatmath451.png
    AP Calculus BC Problems with Solutions

    Read More

  3. Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 17)

    Sep 30, 26 01:00 PM

    digitalsatmath444.png
    Digital SAT Math Practice Test with Answers (Part - 17)

    Read More